Smiljan Mori Blog

Tlakuj si svojo pot zadovoljstva

09.12.2015

Zato je smiselno, če ne nujno, da se uveljavimo v lasnih očeh. To pomeni, da doživljamo smiselnost svojega obstoja ter uspešnost kariere, ki jo gradimo. Na tej točki je prav, da se vprašamo, kaj sploh pričakujemo in želimo od življenja.

Osnovno sredstvo, s katerim v življenju razpolagamo, je naš čas- minute, ure, dnevi, leta našega življenja. Koliko časa porabimo za stvari, ki nam niso resnično pomembne? Nemalokrat se zgodi, da sploh ne razmišljamo kaj si želimo, kaj smo sposobni – na ta način se prepustimo tako imenovanemu toku časa.

Sedaj, prav ta trenutek, je prišel čas za razmislek. Razmislite, kaj vse bi radi vključili v svoje življenje, katera področja so pomembna za vas (zdravje, čustva, kariera, osebnostna rast, odnosi, denar, prosti čas, družina…). Pri vsakem področju se za nekaj časa zamislite – vizualizirajte, kakšno bi želeli, da bi bilo to področje. Ko se vam bo podoba izostrila, začnite načrtovati. Na list papirja opišite podobo, ki se vam je pojavila, nato pa naredite seznam stvari, ki jih je potrebno storiti, da bi vizijo spremenili v resničnost.

Načrtovanje je vnašanje prihodnosti v sedanjost, tako, da lahko nekaj glede prihodnosti storimo že danes, saj vemo: »vsi cvetovi prihodnosti so v semenu sedanjosti.«

Prav je, da imamo vsak dan vpogled v to, kako smo napredovali na določenem področju in tako naredili korak naprej. Ko dosežemo nek cilj, je prav, da se včasih tudi nagradimo, saj je to učinkovita samomotivacija.

Včasih pa se zgodi, da resnično ne vemo kaj želimo. Takrat se spomnimo o čem smo vedno sanjali, kaj bi radi, da predstavlja naše življenje, kako si predstavljamo preživeti idealen dan oz. kaj v resnici pričakujemo in si želimo od življenja in dela. Najbolje bo, če že jutro pričnemo z mislijo na naš cilj, saj tako dobimo jasnejšo podobo svoje idealne prihodnosti. Tako pa bo lažje določati specifične dejavnosti, s katerimi bomo cilje dosegli.

Pri njihovem uresničevanju pa skoraj vedno naletimo tudi na manjše ovire. Tu je pomembno, da ohranimo toliko samozaupanja, da bomo odkrili načine, kako jih bomo premagali. Uspešno vodilo do uspeha je tudi naš mentor – to je človek, ki nas navdušuje, vzpodbuja in nam daje napotke, da dosežemo načrtovane cilje.

Vredno je dobro premisliti komu bomo zaupali svoje cilje – koga bomo izbrali za svojega mentorja, saj tudi najboljši prijatelj ne zna vedno učinkovito svetovati. Priporočljivo pa je seveda tudi branje knjig o življenju, motivaciji, osebnostnem razvoju, prodaji…

Med prebiranjem literature sem našel tudi nekaj napotkov, ki so resnično učinkoviti in pravijo takole:

  • nikoli se n ne odrecite možnosti, da se lahko izboljšate,
  • imejte svoj ideal in mu sledite,
  • vztrajno si prigovarjajte: »Sposoben-a sem to narediti!«, če si boste to dovolj časa in energično govorili, boste to tudi dosegli,
  • vložite ves svoj trud v vsako stvar, ki jo opravljate.

Vaš moto naj postane: »Veselim se svojega življenja, z njim imam veliko načrtov in ga moram izpolniti.«

Ne pozabimo: ne prelagajmo užitka na jutri, kajti jutri bomo lahko uživali že drugič.

Več v mojih dveh novih knjigah Motivakcija za mlade in Motivakcija brez meja.

 
 
 
SLAŽEM SE

Ova stranica koristi kolačiće kako bi ispravno radila

Pretraživanjem stranice se slažete, da možemo koristiti kolačiće u cilju vašeg boljeg iskustva sa našom stranicom. Za naše analize koristimo Google Analytics, koji u tu svrhu koriste kolačiće. (izbriši GA kolačiće). Više o kolačićima.